Anyakicsinyítés

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 28/05/2020
-

Helyszín
Generációk Háza Művelődési Központ

Kategóriák


Külső érdeklődök számára nyitott, de regisztrációhoz kötött előadás.
Regisztráció: [email protected]

Anyakicsinyítés
komplex színházi nevelési előadás

Téma: Szülőkről való leválás, kortárs közeg fontossága
Ajánlott korosztály: 12 – 13 évesek

Anyakicsinyítés címet viselő komplex színházi-nevelési programunk szűk fókuszában a család áll, pontosabban azok a kihívások, melyekkel ma a családoknak szembe kell nézniük. A központi témát 6-7. osztályos, 12-13 éves korosztály számára teszi feldolgozhatóvá a program. A szélesebb kontextus érinti a szülőkről való leválás folyamatának kezdetét, a kortárs közeg referenciájának előtérbe kerülését a szülői minták követésével szemben, a szülői feladatokat, családon belüli szerepköröket, a személyes és nemi identitás kialakulásának időszakát (menstruáció, a nemi érés eltérő ritmusa a korosztályban, az ebből adódó nehézségek, szégyenérzet leküzdése), a gyerek és a felnőtt szerelem, a házastársi szeretet kérdéskörét, a csonka családok helyzetét (válás, vagy nagy távolságban vállalt munka miatt az egyik szülő kiesése a mindennapi családi életből, a kiesett szülő feladatainak, szerepének átvétele, megosztása a családtagok között), a bizalmi, intim kapcsolatokban egymás iránt vállalt felelősséget, az elköteleződés jelentőségét.

A történetről:
Benedek és Panna, mindketten 12 évesek, évfolyamtársak, és az utóbbi időben egyre többet találkoznak kettesben, titokban – főleg az osztálytársak elől rejtőzködnek, nehogy azt gondolják, szerelmesek egymásba, de a szüleiknek sem árulják el, hol is töltik olykor a délutánjaikat. Panna persze érzi, hogy ez részéről több, mint barátság, Beni viszont ezt következetesen tagadja magában.

Panna szülei sikeresek a saját szakmájukban, nagy figyelmet fordítanak a családi életük gondozására is, mindennek utána olvasnak, minden módszert kipróbálnak, hogy családi életükben is olyan sikeresek legyenek, mint életük egyéb területein. Panna mégis zárkózottnak tűnik, és mostanában egyre többet szorong. Teste kívül-belül átalakulásnak indult, osztálytársai pedig mindezt gyakran gúnyolódva fogadják. Egyre inkább úgy érzi, hogy saját osztályában egyedül marad. Ekkor kelti fel az érdeklődését Benedek.

színész – drámatanárok: Bálint Betty, Balla Richie, Nagy Zsolt Zsozsa, Lakatos Dorina, Szántó Dániel
maszk: Csíki Virág
színházi nevelési konzulens: Patonay Anita
dramaturg, rendező: Szivák – Tóth Viktor

Az előadás hossza: 100 perc