Törless iskolaévei

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 05/12/2022
-

Helyszín
Kazinczy Ferenc Gimnázium

Kategóriák


Kikötő, szakmai nap keretein belül.

Törless iskolaévei

Korosztály:10. évf – Felnőtt
Program hossza:60 perc

az FAQ, a Kerekasztal és a MANNA koprodukciójában készült tantermi előadás

Törless a nyári szünet után visszatér a fiúintézetbe, ahol tanulóéveit tölti. A fiú szenved a magánytól, és rengeteg kérdés gomolyog benne saját magával és a világgal kapcsolatban. Két barátra tesz szert, akik különféle kísérleteik céltáblájául egy harmadik fiút, a kiszolgáltatott helyzetbe lévő Basinit szemelik ki. Éjjelente az intézet padlásának egy eldugott helyiségébe vonulnak, és odáig feszítik a kísérletezést, hogy Basini élete veszélybe kerül. Törless dilemmái, kérdései szinte narrálják a történetet, amelyben a tanárokkal való kommunikációs szakadék ugyanúgy felszínre kerül, mint a szülőktől való elszakadás problémái.

Robert Musil klasszikussá vált regényét Kemény Zsófi írta át verses drámává, meghagyva az eredeti történetet, a középiskolások körében népszerű slampoetry műfaj formájába átültetve.

Az előadás formanyelve, eszköznélkülisége miatt ideális a tantermekbe, témája pedig könnyen átélhetővé válik a gimnazisták számára, hiszen velük azonos korú fiatalokat láthatnak, olyan témákat érintve  mint a kiközösítéskiszolgáltatottság, közösség, felnőtté válástanár-diák viszony, amelyek e korban a leginkább foglalkoztatják őket.