Palkó és a boszorkány

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 17/11/2021
-

Helyszín
Kovács Margit Óvoda Mónus Illés utcai Tagóvodája

Kategóriák


komplex színházi nevelési előadás

Téma: Szeparációs szorongás feloldása
Korosztály: óvoda középső és nagy csoport

A témaválasztás során az elsődleges szempont az életkori sajátosságok figyelembevétele volt: Milyen problémákkal küzdenek az óvodások? Milyen közösségi játékokat kedvelnek? Milyen módon lehet bevonni őket a történetbe?

Az óvodások egyik legfontosabb problémája a szeparációs szorongás: a szülőktől való leválás elkezdése és attól való félelem, hogy ha nincs jelen a szülő, akkor egyedül, segítség nélkül maradnak.
Ebben a korosztályban még gondot okoz a jó és rossz szétválasztása. A gyerekek még nehezen kezelik azt, ha a jóságos, szerető édesanya megszidja őket valamiért. Fontos volt számunkra, hogy olyan történetet válasszunk, amiben a bűntudat nélkül lehetnek dühösek azért, ha elutasítják őket.
Kicsinek lenni nehéz, sokszor kiszolgáltatott, tehetetlen érzés. Szerettük volna, ha mesénkben egy pillanatra a picik lehetnek a megoldás kulcsai, a gonosz legyőzői.
Ezeket a szempontokat figyelembevéve esett a választásunk a Jancsi és Juliska című klasszikus mesére, mely mind témáját, mind a cselekményét tekintve megfelelt minden elképzelésünknek.
A munkafolyamatban figyeltünk arra, hogy alkalmazkodjunk az óvodai körülményekhez. A csoporttermek mérete miatt a foglalkozást két fősre terveztük, így az eredeti történetet csak kiindulási alapként használtuk: Palkónak nincsen testvére, egyedül veszik el az erdőben.
A próbák során sokat kísérleteztünk, hogy melyek azok az interakciók, amik igazodnak a kicsik képességeihez és ismereteihez. Igyekeztünk olyan kellékeket választani, amik előidézik a mesei csodát, mégsem ismeretlen tárgyak a gyerekek számára.
Történetünkben többféle előadói formával varázsoljuk a gyerekeket a mesék világába: megjelenik a bábozás, az ének, tárgyanimáció, az élénk színek, varázs kellékek, mondókák.

Színész – drámatanárok: Lakatos Dorina, Fekete Anikó / Nyári Barbara, Szántó Dániel
Dramaturg, rendező: Lakatos Dorina